Liujiahao Towers
Liujiahao City is a new residential city in an area of central China incorporating three existing towns and eight villages, and forms part of the Planning & Design Strategy for Chengdu's Jinma River Area. The site is in a privileged location on the east side of the city beside the wide Jinma River.
China - Wenjiang // Residential towers // 52.682m² built, 7.207m² plot, 3 units // Climate: humid subtropical Cwa
A bamboo façade
Low budget, huge benefits. The glass facade is covered in bamboo posts. Advantages are obvious: affordable, beautiful and sun protection among others. Untreated bamboo have a life expectancy of about 5 years, when treated it can go up to 20 years.

In China, a residential building’s lifespan is supposed to be around 20 years. Using bamboo allows to renew the façade once the building is considered too old. That’s means huge savings since the developer will be able to save the structure.
The project consists of three exclusively residential towers as part of the expansion of a neighbourhood master plan of 4ha. The buildings are set within a garden where alternative pedestrian entries are separated from the vehicle entry.

The aim to produce good quality apartments affordable for middle class families was solved by grouping four apartments per floor, separating the apartments slightly to increase their façade area and to improve their privacy while locating private and shared gardens or light wells in the spaces between the apartments.

The temperate climate of Liujiahao permitted the employment of a highly glazed façade which permitted the design to capitalise on the good views, projecting a sensation of spaciousness and connection with the exterior; each apartment seems a villa. To achieve the density required the villas are stacked in a tower, and the garden connections are made directly to the balconies and terraces and are also expansive with the panoramic views.

Despite the temperate climate there are times when the interior spaces need solar protection. A second skin of bamboo stake screens protects the exposed façades. These aluminium-framed screens are mounted in front of balconies to creating sheltered, private outdoor spaces. The projected towers each have 23 residential stories, from the first floor up, plus a shared roof garden. There are two variations of the tower: type a1.1 has cantilevered structural walls predominantly unidirectional in orientation and clad in stone that, in turn, frame completely glazed openings, almost all of which open out onto projected balconies. Variation a1.2 has a completely glazed outer faÁade and a structure of cantilevered walls in the core spaces combined with perimeter pillars. The fenestration is aligned to the inside face of the pillars to create regularly shaped interior spaces, while on the exterior the pillars frame the cantilevered steel balconies.

The tower type a1.1 has a total constructed area of 17,120m² above ground level, consisting of floors of 672m² and 710m² with the presence of terraced gardens on alternate floors. Tower type a1.2 has a total area of 17,781m², excluding the basement parking levels, with alternating floor areas of 700m² and 726m². The tower a1.1 apartments have a gross floor area of 149m², 111m² of which is net utilisable interior area, while the apartments a1.2 are 165m² gross, 116m² net. The clear interior floor to suspended ceiling height is 3m in both versions. Total constructed floor area is 52,682m² above ground.

More featured architecture and urban planning works   

SOCIALS

WHAT?

We are a house of design based in Barcelona with projects ranging from medium to large scale around the globe: from object to urban planning.

See more
SITE MAP

Home
Architecture
Object
About
Shop
CONTACT US!

Info
Press enquieries
Job applications
Don't be stranger! Join our mailing list now.
©2019 Vilató i Vilató - Terms of use